Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

2008.05.17

Hírek:

Lovas esküvő:Kép2008.04.

A két híres magyar lovasunk április 12-én,  léptek frigyre. Csodás lovas esküvő, mégpedig a spanyolKép bemutatókon való andalúz lovaival ismertté vált, Borsó Ágnes egy stílusosan kinézett lovardában mondta ki a boldogító igent, Szotyory-Nagy Kristófnak, aki a Díjugrató Szakbizottság elnökségi tagja. Valószínüleg ők azok a hírességek akik lehetnek az elsők akik, lovardában tartják esküvőjüket.

 

Gyászolnak a lovasok Boris Jánosért:2008.03.

Borisz János, aki tenyésztő, edző és versenyző is volt egyben, s a lovasaink gyászolnak is miattuk. Gyermekkorától már egészen szerette a lovakat, de a legjobban huszárként ismerkedett meg velük, s így kezdődött a lovakkal igazi kapcsolata, amit egészen haláláig tartott..Versenyzőként sikereket leginkább a távlovagló- és gátversenyeken ért el. Majd annak befejezéséül edzőként oktatta, előkészítette az ifjú lovasokat.A Szabadság Tsz-ben 1971-től dolgozott lovasdzőként, vezetése alatt ált ismertté Rezgő Zoltán,Göttler Vilmos, Novák András, Csicsey János, és Ardelen János mellett.Boris János egészen 80 évesen is még tanított a Békéscsabai Szabadidős Lovasklubnál. 86 évesen elhunyt.

 

Western lovaspálya épül Szentes határábanKép

Szentes - Lovakat képeznek ki versenyzésre és munkára amerikai stílusban Szentesen. Az egyesület tagjai szerint a quarter túltesz a hazai tradicionális fajtákon, könnyen tanul és szelíden viselkedik.

 A városhatáron túli ranchon barátok dolgoznak együtt a lovakért. Az önkormányzat úgy döntött, épüljön western lovaspálya a Kurca partján.

Szokatlan látvány az amerikai stílusú, cowboykalapban, kockás ingben vágtató lovas a magyar pusztán. A szentesi határban lévő ranchon viszont kiderül, hogy ennek van magyarázata. Istenes Csilla, a lovasegyesület vezetője elmondta, hogy amikor először meglátta a quarter fajtát Magyarországon, és tapasztalta, hogyan viselkedik, azonnal mellette döntött: ezzel a lóval fog foglalkozni. Az amerikaiak által kitenyésztett faj a mustangok utódja, ma mintegy 3,5 millió fajtatiszta quartert számlálnak a világon. Ez a ló békés, szelíd, könnyen munkára fogható, könnyen tanul, a gazdájával készségesen együttműködik. Esetében nincs szó betörésről, sokkal inkább nyereg alá szoktatásról.

Az IC Ranch csapat tagjai úgy vélik, hogy a huszárok, csikósok és a honfoglaló magyarok hasonlóképpen viszonyultak a lovaikhoz, mint ahogy ezt ők is teszik – az állat természetes viselkedését veszik alapul. Szerintük az elődeink is a lovak megfigyelésén szerzett tapasztalataikat hasznosították. A letűnt történelmi korszakokban ugyanis nem úri passzióra, hanem az emberrel való együttélésre nevelték a lovakat. Ma úgy mondanánk, hogy azok munkalovak voltak, a bánásmódnak, a technikáknak azonban mára nem maradt fenn szakirodalma. A város határában lévő ranchon amerikai módon képzik a lovakat versenyzésre és szabadidős lovaglásra. Istenes Csilla kanadai és texasi mesterektől tanult, úgy véli, hogy az erőszak alkalmazása helyett sokkal célravezetőbb a ló számára előnyös A csapat tagjai már westernversenyeken is indultak, lovaik nagyfokú önállóságával értek el szép eredményeket. Büszkék az eredményeikre, de sokkal büszkébbek a lovaikra: szelíd, könnyen kezelhető, együttműködő barátaikra.

 

Problémája van a lovával?
Szeretné, ha fiatal lovát megfelelően indítanák el?
Monty segít!

Monty Roberts Magyarországi Bemutató
2008. július 15.
Papp László Budapest Sport Aréna

Olyan lovakat keresünk, amelyeken még nem volt nyereg, kantár, és lovas. Olyanokra is szükségünk van, amelyek bakolnak, rúgnak, nehezen lehet felszállni rájuk, félnek a nyírógéptől, egyoldalra lettek futószárazva, vagy nehezen, vagy egyáltalán nem mennek fel az utánfutóba.

Ha van ilyen lova, jelentkezzen Molnár Zsoltnál: 06-30-6824299, Török Gergelynél: 06-20-3698586
Vagy az info@montyroberts.hu email címen.

Monty Roberts, Az igazi suttogó írója, Magyarországra jön bemutatni erőszakmentes kiképzési technikáját. További információkat a www.montyroberts.hu ill. a www.montyroberts.comzsmolnar@montyroberts.hu; ill. Török Gergelyt: 06-20-3698586, gtorok@montyroberts.hu.
honlapokon talál, vagy hívja Molnár Zsoltot: 06-30-6824299,

Kedves Lótulajdonos,

Köszönjük érdeklődését a közeledő Monty Roberts bemutatón való részvételre. Ahhoz, hogy jobban megismerje a feltételeket, legyen szíves az alábbiakat figyelmesen olvassa el. Ha az Ön lova megfelel az előírásoknak és szeretné, hogy részt vegyen a bemutatón, kérjük, töltse ki a jelentkezési lapot és küldje el e-mailben. Tudatjuk Önnel, ha jelentkezése sikeres volt és részt vehet a kiválasztási folyamaton. Köszönjük érdeklődését, és várjuk Monty bemutatóján!

Molnár Zsolt és Török Gergely
szervezők

Email:  info@montyroberts.hu

F:lovasok.hu

Magyar dámalovasok Lengyelországban

2008. május 10-11-én az Andrzej Salacki nevével fémjelzettKép lengyelországi Lewada Lovas Klub nemzetközi dámalovas versenyt szervezett Zakrzówban, melyre a Magyar Dámalovas Egyesült képviselői is meghívást kaptak. Hosszas fontolgatás és a lovak szállításának nehézségei miatt az Egyesület végül úgy döntött, hogy idén nem nevez a versenyre, hanem a Klubtól kölcsönzött lovakkal színvonalas kettes karüsszellel lepi meg a nézőket.Kép

A dámalovas versenyzésnek Lengyelországban nagy hagyománya van, évről-évre több nemzet versenyzői mérik össze tudásukat. Idén német, cseh és lengyel hölgyek pattantak nyeregbe. A legfiatalabb dámalovas 21 éves hölgy, aki a Lewada Lovas Klub színeiben indult. A verseny ifjúsági díjlovas rendezvény keretében került megszervezésre.

Hazánk dámalovasait Koren Csilla és Kohajda Péterné képviselte. A felkészülésre mindösszesen egy óra jutott szombaton, ennek ellenére vasárnap nagyon szép zenés bemutatót tapsolhatott a közönség.Kép

Az Egyesület fontosnak tartja, hogy bekerüljön a nemzetközi dámalovas életbe. A nemzetközi versenyeken való megjelenés, a tapasztalatszerzés és az ismeretek cseréje mind-mind emeli a hazai dámalovaglás színvonalát, nem utolsósorban megfelelő alapot teremthet ennek az elegáns lovaglási stílusnak a népszerűsítéséhez és hazai dámalovas versenyek szervezéséhez.

 További információkat olvashat az oldalnyeregben történő lovaglásról a www.damalovasegyesulet.hu oldalon.

 Gazdag Anikó